dissabte, 31 de maig del 2008

Negociacions i mercat laboral

Recomanem des de l'Associació que vegeu les declaracions dels diferents representants dels partits del consistori al acabar el plè (gràcies a Cerdanyola TV), i en particular les del Sr. Miró d'IC-V.
Parla de les negociacions amb Tàndem i de la duresa del mercat laboral referits a la situació de les mestres de l'escola que poden perdre la feina.

1. Negociacions. En primer lloc remarca que a les negociacions hi ha dues parts. Veiem que
el Sr. Arias no està sol en el món de les obvietats. Evidentment té raó.
Malgrat això, li hauriem de recordar (la memòria no sembla el seu fort) que aquestes negociacions amb Tàndem venen al menys des de l'any 2007, i que el tancament és la conseqüència de la manca de diàleg sistemàtica per part de l'ajuntament, i que qui era la part més activa i amb voluntat d'enteniment de les dues parts era una cooperativa sense ànim de lucre, no l'ajuntament. Si us plau, no es facin passar ara per la part afectada. A l'administració pública no li queda bé el paper de víctima.

2. El mercat laboral. Aquí hem de tornar a donar la raó al Sr. Miró d'IC-V. Mestres d'escola bressol, advocats, enginyers, mecànics, gairebé tothom poden perdre la feina en qualsevol moment. La vida és dura.

Imaginem: Una persona del Consell de Direcció (un regidor) d'una empresa (l'Ajuntament), que portés 4 mesos negociant un acord relativament senzill, que no només no el soluciona sino que l'empitjora a cada dia que passa, aconsegueix revoltar a part de la plantilla que ell administra (l'Associació) i a més empitjora la imatge de l'empresa i del seu president davant dels accionistes (els votants) i de la resta de socis del Consell de Direcció.

Vist així, sembla que els llocs de feina que s'han de perdre, de forma lamentable perquè el mercat laboral és molt dur, no són precisament els de les mestres, oi?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Des de la plataforma teniu alguna crítica a fer a la direcció de tàndem? És que només us sento parlar de l'ajuntament.

Anònim ha dit...

Contestant a Canaletenc:

Li contesto no com a membre de l'Associació sino a títol personal.

La seva pregunta m'ha fet rumiar bastant. Com tothom, la direcció de la Tàndem no és perfecta. Segur que si ens hi posem li trobariem alguns defectes. Però la veritat, per més que ho penso, no trobo gairebé res criticable en la forma en la qual Tàndem ha portat les negociacions. De fet, jo estaria molt més tranquil amb elles a l'Ajuntament portant la regidoria d'educació que amb el regidor actual. La seva actuació jo diria que ha estat exemplar. Potser la única cosa a criticar és que han actuat de molt bona fe des del 2005 i han cregut tot el que els han dit des de la regidoria, fins al punt que han perdut tot allò pel que han estat lluitant durant 20 anys.

Són grans professionals, molt bones gestores, tant a nivell econòmic com personal, que creuen fermament en allò que fan i ho transmeten als seus treballadors.

Potser és per això, quan després de tants anys d'ensenyar als infants de Cerdanyola, ajudant a l'ajuntament a cobrir la manca de places escolar públiques endèmica del municipi, la recompensa és la indiferència i les males formes, no passa com amb el taller mecànic Manolo de la cantonada de no sé on quan tanca, que la gent encongeix les espatlles i segueix amb la seva vida.

Aquí i ara, a nivell personal, jo només tinc elogis per la Teresa, la Lis i la Mati.

Anònim ha dit...

No em convences. Vist des de fora, amb alguns moviments estranys que hi ha hagut, dóna la sensació que amaguen alguna cosa. I, serà per deformació professional o alguna cosa així, però em refio més, o en tot cas no sé veure quin interès poden tenir representants de l'administració en generar un conflicte com aquest.

A mi em dóna la sensació que la direcció de Tèndem tenia pensat tancar i han volgut deixar el mort a l'ajuntament.

Anònim ha dit...

Anem a pams:
1. Formalitats preliminars. Si hem de mantenir una conversa, prefereixo fer-la amb algú que es presenta amb nom i cognom. Jo no tinc cap inconvenient en fer-ho com es veu a tota la trajectòria del blog.

2. Definim les ambigüetats. És sempre millor parlar sobre temes concrets.
- Quins moviments han estat extranys per part de l'Associació o de Tàndem? Jo potser tinc una visió parcial del tema per la meva implicació a l'Associació, però sí que et puc enumerar alguns moviments extranys... a l'ajuntament.
a)- Escoles bressol privades contra l'Associació en un ple de l'ajuntament al torn de preguntes als regidors, i que l'alcalde ho permeti...no és extrany?
b)- Impedir l'entrada al ple als membres de l'Associació? Explicat i entès en el seu moment pel regidor Sr. Escoda, però no deixa de ser extrany.
c)- Respostes insolents del regidor a preguntes del ciutadà (com que la nova escola estarà a Cerdanyola) i la poca autoritat que li concedeix l'alcalde al seu regidor. Al principi era extrany. Ara no m'extranya.
d)- Que per un tema tan mínim dins d'un ajuntament de 60.000 habitants s'hagi muntat aquest "pollastre", això sí que és extrany de veritat.

Per part nostra, i ho dic a títol personal sempre, penso que com a Associació els nostres moviments són atrevits, originals, imprevisibles, i sempre respectuosos amb la gent que tenim al davant, actitud que no sempre ha estat corresposta. Fem pressió sense ser ofensius, sóm ferms en les nostres posicions però amb capacitat pel diàleg i la negociació. I és natural que davant l'ofensa directa ens defensem.

Això és extrany?. Tens contraexemples?

3. Interès en generar un conflicte. Aquí ningú volia un conflicte, ni l'escola, ni l'ajuntament ni els pares i mares. Simplement es tracta (penso) d'un problema de miopia política. El desig d'implantar un model públic pur i la facilitat amb la que l'ajuntament pot fer tancar fàcilment les dues úniques escoles privades sufragades (en el cas de Tàndem només un 18% del total del cost de l'alumne. Si vas a la nostra web, queda raonablement explicat. Ara serà superior segur.) amb fons públics, és una temptació difícil de refusar.

Explico la miopia política.
a)- Aquestes escoles feien un gran servei a l'ajuntament i no es mereixien acabar així. És normal que es generi un moviment ciutadà al voltant. Manca de previsió?
b)- Aquest partit no estarà tota la vida a l'ajuntament. Veure les coses de 4 anys en 4 anys és ser políticament curt de vista. Si ara per manca de finançament no pot suportar les places que abans mantenia amb molt pocs recursos, i no pensem ja en que no es poden construir les noves escoles bressol municipals, la veritat és que el servei fet és més que trist, condemnable.
I per molt d'esquerres que siguem, el que no es pot fer és abusar de la teva posició com a administració i carregar-te una iniciativa privada en nom d'uns ideals.

4. Tàndem volia tancar i deixar el mort a l'ajuntament. Aquesta sí que es bona!! Quina empresa privada vol tancar!! Una escola bressol que té el doble de places que la única municipal, que malgrat ser privada és sense ànim de lucre, que té una gestió econòmica modèlica (compara amb la municipal)

Quin complot més astut han urdit aquestes mestres, que han aconseguit doblegar a l'ajuntament i han deixat 20 anys de professió i tots els records de la forma més freda i calculadora possible!!. Han aconseguit una compensació econòmica per liquidar els contractes del personal i enriquir-se (fés números ràpids i veuràs que el negoci és fabulós).
Jo ara et replico: QUIN INTERÈS PODRIEN TENIR ELLES A GENERAR UN CONFLICTE COM AQUEST!!

I ampliem l'argument. Quin interès podem tenir els membres de l'Associació en, a més de les moltes hores que treballem cada dia, ens hem de treure hores de son per preparar cartells, la web, el blog, pressupostos per samarretes i globus, demanar matins a la feina per anar a parlar amb vés a saber qui....no ho fem per esport. Preferim estar a la nit a casa amb els nostres fills que a l'ajuntament amb Morral, Arias i la resta de regidors.

Potser ara que el cas Tàndem ha acabat i l'Associació es queda, l'ajuntament entendrà que sóm dues coses diferents.